Muka “Beruang” atas permukaan Planet Marikh?

*see below for english translation Sekali pandang macam beruang siap dengan mata, hidung and mulut kan guys?? tapi yang sebenarnya adalah permukaan semulajadi planet marikh yang telah membentuk rupa ‘istimewa’ tersebut. Runtuhan bukit berbentuk V tu membentuk seakan hidung, 2 kawah diatas pula membentuk seakan mata dan corak garis bulatan sekeliling tu pula membentuk seakan2Continue reading “Muka “Beruang” atas permukaan Planet Marikh?”

Advertisement

Nota Motivasi Diri #1

*see below for english translation 10 PENYAKIT HATI !! 1. Percaya Allah wujud, tetapi tak patuh setiap suruhan-Nya. 2. Kamu cintakan Nabi Muhammad( ﷺ) tetapi tak ikut sunnah2 yang baginda tinggalkan. 3. Baca Al-Quran setiap hari, tetapi tak amalkan walau 1 ayat. 4. Kamu nikmati setiap pemberian rezeki dari Allah, tetapi jarang kamu bersyukur pada-Nya.Continue reading “Nota Motivasi Diri #1”

Burung Tawny Frogmouth (Podargus Strigoides)

Tawny Frogmouth atau nama saintifik dia Podargus Strigoides merupakan sejenis burung..ha sejenis burung tau bukan katak..and ramai jugak salah anggap dia sebagai burung hantu🦉disebabkan oleh warna bulu dorang yang seakan2 sama. Cuma yang membezakan kedua jenis burung ni adalah, Tawny frogmouth ada mulut yang lebar (macam katak) and paruh lurus ke depan, disebabkan kaki diaContinue reading “Burung Tawny Frogmouth (Podargus Strigoides)”

8 Tempat Menarik Di Bumi Seakan Bulan

🎶Malam bulan dipagar bintangTambah seri cuaca malamMurni sungguh ciptaan TuhanBulan bintang lampu alam🎶 ~Tan Sri P.Ramlee Agak2 ramai tak antara korang yang teringin nak pergi ke bulan🌚 tapi macam and agak mustahil la sesangat kan? but korang jangan risau, even tak dapat pergi ke bulan real di angkasa sana, jom kita pergi bulan yang adaContinue reading “8 Tempat Menarik Di Bumi Seakan Bulan”

Anak Patung Manusia ; Anatoly Moskvin the Dollmaker

Rasanya semua budak perempuan pernah ada anak patung kan masa kecik? ofkos barbie la yang ramai peminat..kan??but for me, i don’t like barbie sebab rasa macam dia ‘hidup’ bila malam👻 Jom baca kisah benar yang berlaku di Nizhny Novgorod, Russia. Anatoly Moskvin yang merupakan seorang wartawan yang dilahirkan pada 1 September 1966 telah ditahan padaContinue reading “Anak Patung Manusia ; Anatoly Moskvin the Dollmaker”

Restoran Itik Goreng Bawang Yan, Kedah

Harini Mr. A teringin nak makan itik goreng bawang pulak dah, so memecut terus la pergi ke Restoran Bersila Itik Goreng Yan cari itik goreng. Kedai nie memang famous dengan dia punya gulai itik and itik goreng..uols make sure call dulu tempah itik2 tu kalau tak nak sampai kedai tiba2 sold out😌menangis kat bucu bendangContinue reading “Restoran Itik Goreng Bawang Yan, Kedah”

Gua Air Tawar Paling Dalam (Hranice Abyss)

Disebabkan semalam tak memasal tiba2 mimpi Gua😅 so rasa macam nak share dengan korang pasal ‘Underwater Cave’ paling dalam di dunia. Hranice Abyss yang terletak di Czech Republic dapat ranking nombor 1️⃣ untuk ‘Flooded Freshwater Cave’ paling dalam di dunia tau. Photo: © Jiří Komárek, JiriKomarek.net, Licence: Creative Commons BY-SA 4.0 Sebenarnya Hranice Abyss nie memang terkenal sebagaiContinue reading “Gua Air Tawar Paling Dalam (Hranice Abyss)”

Disebalik Beauty & The Beast

Sapa peminat beauty and the beast dekat sini? angkat tangan please!!! well saya peminat cerita nie dari dulu smpai sekarang. Tapi korang tahu tak yang disney adaptasi from the real story?? Sekitar tahun 1500an di Canary Island, Spain, seorang budak lelaki yang diberi nama Petrus Gonsalvus telah dilahirkan dengan rare genetic condition dipanggil “hypertrichosis” atauContinue reading “Disebalik Beauty & The Beast”

Cleopatra : Permaisuri Mesir Purba

CLEOPATRA…sebut jer nama dia mesti dah terbayang2 zaman firaun kan? otak korang pun automatik akan ter’imagine’ macam mana rupa si cleopatra kan? kenapa cleopatra nie special sangat? Jom kita selidik sapa Cleopatra nie Untuk pengetahuan korang semua, Cleopatra is not an ‘Egyptian’. Even dia dilahirkan di Mesir tapi sebenarnya dia dari keturunan Greek, susur galurContinue reading “Cleopatra : Permaisuri Mesir Purba”

Lubuk Pusar Terbesar Dunia (Whirlpools)

Lubuk pusar merupakan satu kejadian di mana air mengalami pusaran atau putaran yang disebabkan oleh pertemuan antara 2 laluan air..ada yang bahaya dan tak bahaya, ada yang kecil dan ada yang besar, ada yang kuat dan tak kuat. Pusaran air dekat laut atau dipanggil ‘Maelstrom’ selalunya melibatkan pusaran yang kuat dan besar yang dipengaruhi olehContinue reading “Lubuk Pusar Terbesar Dunia (Whirlpools)”